Go Back  DoItYourself.com Community Forums > Electrical, AC & DC. Electronic Equipment and Computers > Electrical - AC & DC
Reload this Page >

Portable A/C unit tripping circuit breaker, looking for a solution.

Portable A/C unit tripping circuit breaker, looking for a solution.

Reply

  #1  
Old 03-24-17, 10:10 AM
Z
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2016
Posts: 4
Received 0 Votes on 0 Posts
Portable A/C unit tripping circuit breaker, looking for a solution.

Hi,

This is my first post. I would appreciate if someone can help me.

My portable AC unit keeps triggering the circuit breaker. All the plugs in the living room seem to be on the same circuit. So if you run the tea kettle, this triggers a the breaker.

Is there anyway to get around this? Plug it into something that won't be affected by all the major appliances?

Thanks!
 
Sponsored Links
  #2  
Old 03-24-17, 10:47 AM
pcboss's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2002
Location: Maryland
Posts: 15,151
Received 87 Votes on 74 Posts
It sounds like the circuit is being overloaded. You need to remove some load or install a new circuit for the AC.
 
  #3  
Old 03-24-17, 10:51 AM
P
Group Moderator
Join Date: Mar 2003
Location: NC, USA
Posts: 23,769
Received 634 Votes on 586 Posts
The circuit breaker is doing it's job. If you overload the circuit it will trip the circuit. Tea kettles, space heaters, toaster ovens and air conditioners all draw a lot of current. It is not uncommon for two high drain items to trip the breaker. You can plug your kettle or AC into another circuit like moving your kettle to the kitchen. Or, simply make sure that you don't run both the kettle and AC at the same time.
 
  #4  
Old 03-24-17, 10:56 AM
Z
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2016
Posts: 4
Received 0 Votes on 0 Posts
Thanks Guys. the place is open concept though, with the Kitchen and living room combined. I don't have a problem overloading it, but my AirBnB guests do.

I think I may have to have a new circuit installed then. Any idea how much that costs to have an electrician instal? Does not sound like something I can do myself, or can I?
 
  #5  
Old 03-24-17, 10:59 AM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Northern NJ - USA
Posts: 59,196
Received 1,118 Votes on 1,038 Posts
Almost impossible for us to give you any type of accurate price.

Open concept usually means limited wall space for running wiring and receptacle location.
Having a basement will help the installation.

Look at the panel location. Now look at the location where you need the receptacle.
Is the wiring path wide open and accessible ?
 
  #6  
Old 03-24-17, 11:34 AM
pcboss's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2002
Location: Maryland
Posts: 15,151
Received 87 Votes on 74 Posts
Any estimate given here would be pure speculation. It needs to be seen in person.
 
  #7  
Old 03-27-17, 09:06 AM
Z
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2016
Posts: 4
Received 0 Votes on 0 Posts
It's a condo with no basement.

What about tying it into the same circuit as the baseboard heater? It that possible? ...since either one or the other is used.
 
  #8  
Old 03-27-17, 03:16 PM
pcboss's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2002
Location: Maryland
Posts: 15,151
Received 87 Votes on 74 Posts
Baseboard heat is commonly 240 volts. The circuit does not have a neutral .
 
  #9  
Old 03-28-17, 07:10 AM
B
Member
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,312
Received 0 Votes on 0 Posts
You have options so far as fixing an overloading problem. Sometimes there may be a refrigerator or other power hog on a circuit. In that case it may be easier for an electrician to run a new separate circuit to that refrigerator, then that frees up all the other outlets.

Or have a new outlet/circuit installed just for the A/C unit. This can be easily done if on an outside wall. Or if you have an easily accessible basement/attic.

So just call an electrician (or several) for an estimate.
 
Reply
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: