Custom water pump system problems

Reply

  #1  
Old 07-04-17, 06:21 PM
A
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2008
Location: usa
Posts: 36
Received 0 Votes on 0 Posts
Custom water pump system problems

Need a good advice on this. I made a new system to put water in the house with filters everything is finished. Im getting the water from above ground 1200 gals tank, connections are on this order tank,water pump,check valve,pressure tank,filters,and it go to the house.Time to test, power the pump and it worked good but when it get pressure the water pump stop and start on/off on/off on faster cycles opened one valve in the house and the pump start working good again, look like when it get pressure start failing, a friend of mine say that the check valve must be between tank and pump, this is the problem that I want to fix, forgot to mention the pressure switch is on the the pump
 
Sponsored Links
  #2  
Old 07-04-17, 06:28 PM
P
Group Moderator
Join Date: Mar 2003
Location: NC, USA
Posts: 23,951
Received 673 Votes on 622 Posts
What are the turn on and off pressures for your pressure switch and what is the air pressure in the pressure tank when the water system is totally discharged?
 
  #3  
Old 07-04-17, 07:10 PM
A
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2008
Location: usa
Posts: 36
Received 0 Votes on 0 Posts
I forgot to put pressure gauge also I going to check pressure on tank Im trying to upload a picture too
 
  #4  
Old 07-04-17, 07:15 PM
A
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2008
Location: usa
Posts: 36
Received 0 Votes on 0 Posts
IMG_0363.jpg Photo by aperrado | Photobucket
Name:  p1.jpg
Views: 846
Size:  46.5 KB
 

Last edited by PJmax; 07-04-17 at 07:23 PM. Reason: added pic from link
  #5  
Old 07-04-17, 07:26 PM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Northern NJ - USA
Posts: 59,638
Received 1,167 Votes on 1,082 Posts
(nice speaker box )

I believe you will need to install a pressure switch on the house side of the check valve and disconnect the one on the pump.

You also need to mount the pump solidly. If that line where to break from the tank to the pump..... you'd have a flood.
 
  #6  
Old 07-04-17, 08:33 PM
A
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2008
Location: usa
Posts: 36
Received 0 Votes on 0 Posts
I was thinking on relocate the check valve betwen tank and water pump can I do it?
 
  #7  
Old 07-04-17, 09:13 PM
A
Member
Join Date: Mar 2010
Location: USA
Posts: 4,149
Received 85 Votes on 79 Posts
One problem is the check valve between the pressure switch and the pressure tank.

(slightly better performance) Install a new pressure switch under the pressure tank and decommission the pressure switch on the pump.

(May also work but from time to time the pump may stop before the pressure tank reaches cut off pressure) Move the pressure switch to be before the pump. This leaves an unbroken path from the pressure switch (in the pump) to the pressure tank.
 
  #8  
Old 07-05-17, 01:29 PM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Northern NJ - USA
Posts: 59,638
Received 1,167 Votes on 1,082 Posts
I was thinking on relocate the check valve betwen tank and water pump can I do it?
Yes..... that will work in your application.
 
Reply
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: